Takk for året som snart er over!
Her er et lite tilbakeblikk, aller først på månedene januar – april.
Januar
Året startet med å høste de siste rosenkålene som hadde overvintret. Det er mange kåltyper som tåler frost, og det er ikke uvanlig å kunne høste rosenkål til nyttårsaftenens festmiddag. Januar er måneden for å ta spireprøver av frøbeholdningen. Dette for å se hvilke frø som fortsatt har spirekraft og hvilke som må kjøpes nye. Vi sådde også de tidligste vekstene i pluggbrett og potter; de første tomatene, chili, vårløk og persillerot.
Februar
Tomat og chiliplantene var godt i gang, og vårløken tittet så vidt ut. Egg fra andelsgårdens høner har vært å kjøpe gjennom hele vinteren.
Mars
1. mars kom snøen tilbake, og hagen lå stille dekket av snø. Men det varte ikke lenge. Allerede i midten av mars var snøen forlengst borte. Og jakten på spede spirer gav belønning! Ikke bare i kjelleren, hvor det var etablert planteoppalsrom, men også i urtehagen. Under halmdekket i åkeren stakk de aller første hvitløksspirene opp.
19. mars fikk vi plast på veksthuset igjen. Ettersom veksthuset ikke vil tåle store snømengder eller friske vinterstormer, må vi ta av plasten hvert år. Å åpne vekshussesongen igjen er bare så lystbetont, vi gleder oss til den herlige jungelfølelsen det vil bli her inne!
Vi hadde også et lite prosjekt med varmkompostering. Ved å blande halm og gjødsel i riktig forhold kan vi lage vår egen varmekilde, og samtidig kompostere vinterens etterlatenskaper fra hønene våre. Ved å sette småplanter inni et telt over denne varmen kan vi starte å så planter utendørs, og prøve å overliste den lumske vårfrosten litt. Prosjektet gikk ikke så bra i år, av to grunner. For det første avtok varmen litt for fort, og vi hadde besøk av mus som spiste mange av spirene. Alltid noe å lære!
De første aktivitetsdagene i dette året ble viet urtehagen. Vi fylte på med planterester fra åkeren og superfin hestekompost fra naboen. Urtehagen ble virkelig fin i vår, det tredje året etter at vi bygget den opp fra scratch. En spesiell takk til andelshaver Gitte, som tok hovedregien på urtehagen i år!
April
April er måneden der det virkelig starter! Hvitløken som ble satt i oktober året før, fikk nå endelig vist seg frem. Se den raske utviklingen fra 2. april (første bildet) – 22. april (siste bildet).
I veksthuset fikk solen varmet luften, og vinden ble holdt ute, så her kunne vi ta sjansen på å sette ut de mest kuldetålende plantene allerede nå. Vi plantet ut egendyrkede småplanter av vårløk, persille, salat, neper og pak choi.
April er normalt måneden hvor åkeren tørker opp. Nå er det mye som skal gjøres før vi er klare for utplanting. Og jo tidligere vi får dyrkebedene klare, dess bedre forsprang får vi på ugresset! Vi lager såkalt «falsk såbed» hvor vi trigger ugresset til å spire, for så å luke det ut før vi sår og planter kulturvekstene våre. I år la vi også den endelige strukturen på grønnsakshagen vår, med permanente, opphøyde dyrkesenger og definerte gangveier. Ved å unngå å pløye jorden hver vår, og bruke kompost og andre strategier for å bygge jordlivet, er vi med å øke humusinnholdet i jorden. Dette er bra for plantehelse og for klimaet, da vi bevarer og binder CO2 i jorden vår. Les mer om regenerativt landbruk her.
I starten av april satte vi jordskokk, som vi gjennom to år nå har oppformert fra andelshaver Saskias gave: 10 setteknoller (se bildet til høyre over). Mot slutten av måneden satte vi rød og gul kepaløk fra innkjøpte setteløk, og vi sådde bondebønner. Vi satte også poteter til lysgroing. Dette kunne vi med fordel ha gjort tidligere, og særlig dersom vi hadde hatt et lyst og frostfritt rom. Forspiring gir en tidligere start på vekstsesongen, da potetene allerede er litt igang før vi setter dem i jorden.
Ja, dette var et pittelite utvalg av hva som skjedde på gården i starten av sesongen 2020.
Se hva vi gjorde senere i sesongen her.