Sesongen 2020 – august og september

Takk for året som nettopp har gått!
Her er et lite tilbakeblikk på 2020, nå på månedene august og september
August

August er høysesong! Nå er det så mye som kan høstes, av kålvekster, squash, gulrøtter og andre rotvekster. Til høyre ser du en frilandsdyrket sylteagurk, som også kan spises fersk. Visste du at agurker kan være gule og runde, og små og piggete? Ofte har frilandsagurkene både søtere og mye fyldigere smak enn slangeagurk.

I august bugnet det også av bønner, erter og sukkererter. Margertene var helt vidunderlige i år,  søte og veldig smaksrike.

Kålvekster er utfordrende å dyrke, både fordi de er svært næringskrevende, og fordi det er så mange fler enn oss mennesker som elsker kål. Både kålsommerfugl. kålmøll og kålflue er skadegjørere, og plantene må beskyttes med insektsnetting gjennom hele sesongen. Plantene på bildet under stod utenfor netting, Larver har spist hull i og delvis spist opp hele blader, slik at bare bladnervene står igjen. Plantene under netting klarte seg imidlertid godt, men i år har vi lært at enda mer gjødsling må til. 

Denne måneden var også starten på tomatsesongen. Vi kan bruke veksthuset i to runder. Før de varmekjære tomatplantene ble satt inn, hadde vi høstet ferdig den tidlige avlingen av salater og neper. Og sammen med tomat passer det veldig godt å dyrke basilikum.

September

Det var flere ting som skjedde i september. Den 4. september arrangerte Norsk Landbruksrådgivning “markvandring” hos oss. Dette er et forum for småskala profesjonelle dyrkere, hvor vi utveksler erfaringer med hverandre, og får råd fra en av landets mest erfarne økologiske grønnsaksrådgiver. 

Vi fikk også midler fra Bærumspakken til å etablere en innhegning i skogen like øst for grønnsakshagen. Formålet er å bruke ulike beitedyr til å åpne det gjengrodde kulturlandskapet på Wøyen gård, og gjøre gården enda mer attraktiv for besøkende. Les gjerne mer her. 

Vi holdt også en åpen dag med selvplukk av overskuddsvekster. Det er koselig å tilby flere å ta del av gledene her, og ikke minst er det en fin måte å vise oss frem på; vi vervet minst en ny andelshaver denne dagen. 

Urtehagen var på sitt nydeligste nå, og gav mang en duftende bukett og smaksrikt krydder hjem til andelshaverne.

Og insektene er glade for å ha oss her! Vi er så heldige å ha en honningprodusent på gården, så honningbier bidrar godt til pollinering av vekstene våre. Men også villbier, villhumler, sommerfugler og andre flyvende hjelpere er verdifulle i hagen, og dette er insekter som er i faretruende tilbakegang. Les gjerne mer om hva insektene betyr for menneskeheten her.

Visste du for eksempel at neslesommerfuglen er avhengig av brennesleplanten for å legge eggene sine? Så det er all grunn til å ikke luke hagene alt for godt, la det i hvert fall være igjen et lite hjørne med brennesler (sommerfuglen under likner litt på neslesommerfuglen, med dette er en admiral).

Ja, dette var et lite utsnitt av høysommeren hos Dine Røtter. 

Se oppsummering av tidligere måneder her. 
Og hvis du vil se hva vi gjorde senere i sesongen, se her (kommer snart).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *